top of page

Blog

De naam nog eens noemen

Ze verloor haar dochtertje, vijf uur na de geboorte.

De geboortekaartjes werden rouwkaarten.

De eerste paar jaar kwam haar familie nog op bezoek op de geboortedag, maar dat verwaterde snel. Zeker toen er meer kinderen kwamen, eerst een zoon, later nog twee dochters.

Niemand die nog sprak over haar eerste kindje…

Twee jaar geleden las ze voor het eerst over Wereldlichtjesdag. De tweede zondag in december, wanneer ouders van overleden kinderen – van welke leeftijd dan ook – wereldwijd een kaarsje aansteken en de voor- en achternaam noemen van hun overleden kind.

Ze besloot ook te gaan. Ze stak een kaarsje aan en sprak de naam uit van het meisje dat ze nog altijd in haar hart meedraagt.

‘En dat deed zo veel met mij’, vertelde ze later. Die naam, die op schoolschriftjes had moeten komen staan, op zwemdiploma’s, op schooldiploma’s, op een rijbewijs, een paspoort. ‘Het was zo fijn om die naam, die bijna iedereen is vergeten, nog eens hardop uit te spreken. Heel even bestond ze weer…’

Komende zondag is het weer Wereldlichtjesdag. Bij ons in de regio kunnen ouders van overleden kinderen op twee plekken een kaarsje aansteken en de naam van hun kind uitspreken: in Reusel en in Oirschot. De laatste bijeenkomst is georganiseerd door mijn lieve collega Berdien. Aanvangstijd: 19.00 uur. De plek? De RK begraafplaats in Reusel en de kapel van klooster Nazareth aan de Koestraat in Oirschot. Voel je welkom!

Eerdere blogs
Archief
Volg mij
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
bottom of page