top of page

Kinderen horen er ook bij

kids-1093758__340.jpg

Werden kinderen vroeger angstvallig weggehouden bij overleden mensen en bij een uitvaart, tegenwoordig worden ze er juist steeds meer bij betrokken.

Deskundigen pleiten daar ook voor - lees mijn blogs over Manu Keirse en Sander de Hosson.

Er zijn veel manieren om kinderen bij een uitvaart te betrekken. Ze kunnen tekeningen maken voor de overledene, kleurplaten kleuren, de kist schilderen, een gedichtje voorlezen, herinneringen delen, een liedje zingen of bellen blazen.

Voor elke leeftijdsgroep zijn er volop boeken op de markt, die kunnen helpen bij het omgaan met verlies.

Heringeltjes

Voor de allerkleinsten maakte ik 'heringeltjes' - stenen met een engeltje erop. Op de achterkant kan de naam van de overledene worden geschreven.

 

Om in je zak te stoppen of onder je kussen te leggen en elke keer als je de steen ziet of vastpakt weer even te denken aan de naaste die er niet meer is...

doodgewoon_foto_in_klas_03.jpg__960x0_q8
IMG_8015[15024]_edited.jpg

Doodgewoon

in de klas...

Praten over de dood in de klas? De meeste leraren vinden dat niet gemakkelijk. Daarom ontwikkelde het nationaal uitvaartmuseum ZoVer het lespakket Doodgewoon in de klas voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs met leuke opdrachten, die het gesprek over de dood op gang kunnen brengen.

 

Voor de lessen kunnen ook gastdocenten worden uitgenodigd, van wie ik er één ben. Ben je docent in het basisonderwijs en zie je zo'n les wel zitten? Mail of bel me dan.

bottom of page